Ніякий найширший асортимент меленої кави в магазинах не замінить істинному поціновувачу смак свіжомеленого і свіжозавареного цього божественного напою.
Для розкриття максимуму смаку кавових зерен, кава має бути подрібнена безпосередньо перед приготуванням, і тут не може бути ніяких запасів "на місяць". Наявність кавомолки будинку - це найважливіший етап в отриманні смачної кави. Цей етап не замінить ні якість зерен, ні наявність професійної кавоварки. Ступінь помелу - основа правильного вибору кавомолки.
Перед вибором слід визначитися з тим, де і як ви використовуватимете отриману подрібнену каву. Різноманітність видів та типів кавоварок вимагають помел зерен різного ступеня. Саме від нього залежатиме який пристрій ви оберете.
Отже, визначимося зі ступенями помелу зерен:
- великий (грубий) помел (розмір крупнозернистої солі) в основному використовується в кавоварках крапельного типу, френч-пресах, де є сітка для поділу напою та "осаду";
- середній помел (фракція цукрового піску) ідеальний для ріжкових кавоварок;
- дрібний помел (0,1-0,2 мм) використовується для приготування еспресо в турці або джезві, де потрібна дрібна однорідна суміш.
- надтонкий помел (пил) використовується для ручного приготування кави в турці.
Тепер виходячи з типу кавоварки, в якому ви використовуватимете мелену каву, ви сміливо можете вибирати кавомолку.
Яка кавомолка краща: ручна (механічна) та електрична?
- Механічні це дуже самобутні автентичні устрою, який оцінить лише любитель естетичності самого процесу, що перетворює процес приготування кави на гарний ритуал. Незважаючи на простоту пристрою така кавомолка має незаперечні переваги: у процесі перемелювання зерен відбувається вивільнення ефірних олій без перегрівання, що веде до отримання ще глибшого аромату зерен без гіркоти.
- Електричні кавомолки відрізняються великим об'ємом кави, що обробляється, і високою швидкістю роботи. Але при цьому в процесі перемелювання зерен вони нагріваються і можуть наділити майбутній напій неприємним гірким присмаком. Ступінь помелу можна регулювати тільки в дорогих пристроях, бюджетні моделі такою функцією не оснащені.
- Ножева кавомолка з ротором - найдоступніший за ціною тип електричних кавомолок. Принцип дії таких пристроїв полягає в тому, що зерна в контейнері не перемелюються, а швидше рубаються на дрібні частинки за допомогою ножів, що обертаються. Ступінь помелу в них регулюється виключно тривалість процесу дроблення - чим довше крутяться ножі, тим дрібніше виходить підсумкова суміш. Одним із негативних моментів є неможливість контролювати помел і неоднорідність помелу - частина зерен буде роздроблена в “пил”, а частина матиме більшу фракцію. Незважаючи на це, ножові кавомолки чудово підходять для любителів заварювати каву в турці. При цьому незаперечною перевагою є їх “бюджетність”, простота використання та компактні розміри.
- Жорнові кавомолки. Цей тип кавомолок, що вже відноситься до професійних пристроїв для приготування кави, яким користуються бариста в кав'ярнях. Але багато любителів натуральної кави ставлять такі апарати і для домашнього використання. Принципова відмінність жорен від роторних полягає в способі подрібнення зерен кави. У роторних вони "рубаються" ножами, у жорнових - відбувається саме перемелювання зерен між жорнами, що обертаються. За допомогою регулювання відстані між жорнами встановлюється бажаний ступінь помелу. Всі моделі жорнових кавомолок оснащені функцією регулювання ступеня помелу: від великого до пилу. Жорнова можуть бути виконані як із сталі, так і кераміки; мати форму циліндра, конуса чи шнека. Апарати з циліндричною формою жорнів є найпродуктивнішими з оборотами до 1400 об. за хвилину. Конічні жорна у кавомолці вважаються оптимальним вибором, т.к. Щодо матеріалу, з якого виготовлені жорна кавомолок, ведеться багато суперечок і існує багато думок про кращий варіант.
- Кавомолка з жорнами із сталі. У сучасних моделях жорнових кавомолок використовуються спеціальні сплави: вольфрам та нікель. Ці матеріали забезпечують надійність, міцність і мають гігієнічність. Але користувачам корисно буде знати про їхню “нетерпимість” до потрапляння вологи та нагрівання самої кави в процесі тривалого перемелювання. При цьому вони демонструють стійкість до різного дрібного сміття, яке може траплятися разом із кавовими зернами.
- Кавомолка з керамічними жорнами. Як і металеві, керамічні жорна мають, як своїми перевагами, так і недоліками.
- менший рівень шуму;
- не схильна до корозії;
- однорідність помелу;
- відсутнє нагрівання зерен.
Однак є один великий недолік у жорнів з кераміки: вихід з ладу пристрою через попадання будь-якого дрібного стороннього предмета та висока вартість майбутнього ремонту.
Потужність кавомолки
Як вибрати оптимальну за потужністю кавомолку для домашнього використання? Для початку варто визначитися з кількістю кави, яку ви збираєтеся на ній перемелювати. При виборі роторної або жорнової кавомолки не варто вибирати більшу потужність, оскільки з такою великою потужністю перегріватиметься кавова суміш, і напій матиме перепалений смак. Для будинку оптимальною буде потужність пристрою 150-190 кВт. Тільки за умов придбання кавомолки з розрахунком на безперервну роботу варто зупинити свій вибір на високопотужних агрегатах.
Об'єм та матеріал корпусу кавомолки
Якщо Ви прийшли до рішення про купівлю кавомолки, то дотримуєтеся принципу помелу кави безпосередньо перед її приготуванням. Відповідно і обсяг кавомолки ви повинні вибирати, виходячи з даного параметра. Приготування меленої кави "про запас" не буде нічим відрізнятися від покупки готової меленої кави в пачці в магазині. Для великої кількості людей (офісу) варто зупинитися на кавомолках із великим обсягом.
Зовнішній корпус більшості кавомолок виконаний із пластику, що дає більше можливостей підібрати пристрій у колірному поєднанні кухні чи офісу. Корпуси з нержавіючої сталі виглядають більш стильно та надійно. Будь-який з варіантів може бути обраний залежно від переваг покупця.
Додатковий функціонал
Найголовнішою додатковою функцією, яка бажана в кавомолці, є можливість регулювання ступеня помелу. Залежно від переваг користувача в типі напою, йому необхідний великий або дрібніший помел зерен. Не зайвим буде і захист від перегріву, який забезпечить рівномірність та відмінну якість помелу без додаткового присмаку у зерен.
З метою безпеки варто звернути увагу на наявність блокування роботи при відкритій кришці пристрою. Підходячи до вибору кавомолки, варто визначитися з бюджетом, який ви готові витратити на пристрій та цілями, для яких вона купується.
Хоча мета у всіх кавоманів одна – любов до кави.