Для додавання до обраного - необхідно увійти в особистий кабінет
Список товарів для порівняння порожній
Кошик

Ваш кошик порожній. Перейдіть в каталог товарів, щоб почати покупки

Профіль
Обране
Кошик

Як вибрати блендер

Стаття 25.11.2021
Стаття

Незважаючи на те, що блендер широко поширений і не є складним рідкісним пристроєм, його вибір не можна назвати легким. Дуже багато марок, моделей, різновидів, різноманіття функцій, можливостей та комплектацій приладу призводять до того, що розібратися в цьому під силу далеко не всім.
Однак, при всій своїй різноманітності, всі блендери поєднують їх принцип дії - подрібнення продуктів і ретельне їх перемішування.

Види блендерів. Їх переваги та недоліки.

Перед тим, як вибирати блендер, слід ознайомитись з його видами:

  • стаціонарні;
  • занурювальні;
  • подрібнювач;
  • комбіновані.

Стаціонарний блендер (шейкер). Його особливості.

Такий тип блендера є чашею на підставці з вбудованими всередині ножами, які подрібнюють і збивають продукти. Використовується в основному для приготування смузі, коктейлів та супів-пюре, т.к. на відміну від занурювального блендера не розбризкує рідкий продукт.

Стаціонарні пристрої дуже прості та зручні у використанні, достатньо лише помістити продукти в чашу, закрити кришку, щоб уникнути розбризкування та натиснути на кнопку. Тримати його при цьому не потрібно, блендер самостійно впорається з поставленим завданням і надасть готовий продукт.

Недоліки таких пристроїв:

  • займають більше місця, ніж занурювальний
  • готує лише невеликі порції
  • за його допомогою не можна нарізати продукти, а лише подрібнити.

Переваги:

  • працює без участі людини
  • ідеальний для виготовлення рідких продуктів
  • простий у догляді та підтримці чистоти
  • може подрібнювати досить тверді продукти, такі як горіхи, лід, заморожені фрукти та ягоди.

Занурювальний блендер. Його особливості.

Цей пристрій є рукояткою з вбудованим у неї двигуном різної потужності, до якої встановлюються різні насадки. Для збивання та змішування продуктів може використовуватись будь-яка ємність на розсуд.

До переваг даного виду належить:

  • великий вибір насадок
  • компактні розміри
  • підходить до різних продуктів та страв
  • висока продуктивність
  • простота конструкції та використання

Незважаючи на свою універсальність, такі пристрої мають низку незначних недоліків:

  • пристрій працює, тільки перебуваючи в руці та при натисканні кнопки
  • ємності не оснащені кришками, тому розбризкування неминуче
  • не підходить для збивання коктейлів та інших питних продуктів.

Як вибрати стаціонарний блендер

При виборі стаціонарного блендера Вам необхідно звернути увагу на:

  • потужність
  • матеріал та обсяг ємності
  • ножі
  • функції

Потужність стаціонарного блендера

Це головний параметр, якому ви повинні приділити особливу увагу під час вибору найкращого блендера для вашого будинку. Саме від нього залежатиме швидкість роботи та можливості вашого пристрою. Показники потужності у стаціонарних подрібнювачах коливаються від 500 до 1350 ВТ:

  • для приготування та збивання коктейлів достатньо 350-700Вт
  • для подрібнення твердих продуктів – 800 Вт
  • для отримання однорідних збитих мас (смузі) – 1000 Вт

Об'єм та матеріал чаші

За обсягом чаші може бути від 400 мл до 2 л залежно від моделі. Виготовляються вони також із різних матеріалів, що також впливає на вартість пристрою:

  • із пластику - легкі, доступні, не б'ються, проте не підходять для гарячих страв
  • зі скла – не схильні до подряпин, але мають високу вагу і їх легко розбити
  • титан – міцний, надійний, термостійкий. Використовується набагато рідше через свою високу вартість.

Ножі

Ніж – одна з найважливіших характеристик будь-якого подрібнювача. Чим більше ножів, тим краще та швидше подрібнюються продукти. За формою можуть бути рівними та вигнутими. Вигнутість ножів забезпечує ретельніше перемішування продукту в чаші. Оптимальним матеріалом для ножів є нержавіюча сталь.

Режими роботи та функції

Як і занурювальні блендери, стаціонарні моделі також оснащені декількома швидкостями роботи: від 2 до 30. Оптимальна кількість швидкостей, якими користуватимуться під час повсякденного приготування, є 5-7 шт. Більша кількість розрахована на професійний рівень кулінарії. Крім швидкісних режимів у деяких моделях є:

  • турбо-режим - робота на максимальній швидкості нетривалий час, що дозволяє досягти більшої однорідності та легкості.
  • імпульсний режим – швидке обертання ножів, але із короткими проміжками при натиснутій кнопці.

Як вибрати занурювальний блендер

Якщо ви зупинили свій вибір на занурювальному блендері, то тепер варто визначитися з параметрами, за якими його необхідно вибирати. До них відносяться:

  • потужність та швидкість обертання;
  • управління та режими роботи;
  • матеріал корпусу та його занурювальної частини;
  • комплектація: насадки та аксесуари;
  • тип харчування.

Потужність

Незважаючи на меншу потужність, ніж у стаціонарного пристрою, занурювальний блендер відмінно справляється з нарізанням м'яких фруктів та овочів, збиванням яєць та супів-пюре. Завдяки великій кількості насадок при своїй невеликій потужності він значно краще справляється із завданнями, де не потрібна велика потужність. При цьому він легкий і компактний, і практично не займає місця на кухонній робочій поверхні.

Оптимальною потужністю для більшості занурювальних блендерів є 700-800 Вт, її цілком достатньо для виконання стандартних функцій та приготування повсякденних продуктів. Якщо ж ви плануєте подрібнювати на блендері м'ясо та тверду кригу, то варто вибирати пристрій з потужністю 1200-1500 Вт. При виборі потужності блендера потрібно орієнтуватися на ті продукти та страви, які ви готуватимете за його допомогою:

  • для подрібнення м'яса, льоду, горіхів слід вибирати потужність від 900 Вт.
  • потужності від 300 до 900 Вт вистачає для повсякденних страв та подрібнення м'яких овочів, фруктів та вареного м'яса.
  • для змішування рідких складових хвилі буде достатньо потужності до 300 Вт (смузі, коктейлі та ін.).

Швидкість обертання двигуна

Швидкість роботи та швидкість подрібнення продуктів залежить від кількості оборотів двигуна за хв. Цей показник може змінюватись від 10 тис. до 19 тис об/хв., а кількість швидкостей на різних моделях може бути від 1 до 25. Якщо ви не професійний кухар, який готує складні страви за спеціальним рецептом, така кількість швидкостей вам абсолютно не потрібна. Для повсякденного використання цілком вистачить і 2-5, тому немає сенсу переплачувати за непотрібні функції.

Чим вище виставлена швидкість роботи блендера, тим ретельніше відбувається подрібнення, змішування та збивання продуктів. Але при роботі на більш низькій швидкості блендер краще впорається з більш жорсткими продуктами.

Деякі моделі можуть мати можливість плавного регулювання швидкості. За наявності цієї функції можна збільшувати або зменшувати кількість обертів двигуна, натискаючи або відпускаючи кнопку.

Режими роботи

Крім потужності та кількості обертів за хвилину блендер відрізняються ще й наявністю додаткових режимів роботи:

  1. Турбо-режим забезпечує короткочасний запуск обертів двигуна на повну потужність. Увімкнення даного режиму дозволяє отримати рівномірну та ніжну консистенцію страв.
  2. Імпульсний режим. Використовується для подрібнення найтвердіших продуктів. При його включенні блендер працює з короткими паузами, що дозволяє уникнути перегріву мотора і застрягання твердого продукту між ножами насадки.

Матеріал корпусу та занурювальної частини блендера

Для того, щоб обрати найкращий блендер, необхідно звернути увагу на матеріал:

  • корпуси, де знаходиться двигун;
  • занурювальної частини;
  • додаткових аксесуарів, чаш, ємностей.

Для корпусу найнадійнішим матеріалом вважається сталь. У випадку з частиною, де вміщено двигун, це не має великої різниці і більше залежить лише від смакових переваг самого користувача. На металевих руках не зайвим буде наявність прогумованих вставок, які унеможливлять вислизання пристрою.

Якщо ми говоримо про матеріал занурювальної частини, то тут відповідь однозначна: якісний блендер повинен мати виключно металеву "ногою". Це дозволить занурювати блендер навіть у киплячий суп, що у випадку із пластиком неможливо. Пластиковою занурюваною частиною мають лише бюджетні та низькоякісні блендери, імениті виробники кухонної техніки такого собі не дозволяють.

Чаші, ємності та склянки, якими комплектуються блендери, найчастіше виготовляються із міцного прозорого пластику, дно яких для стійкості оснащене гумовими вставками.

Управління

Занурювальні блендери для дому, як правило, оснащені 2 кнопками (“пуск” та “включення турбо-режиму”) та перемикачем регулювання швидкості (якщо він необхідний). Цих двох регуляторів цілком достатньо для зручного використання пристрою. Необхідності у більшій кількості регуляторів у занурювальних моделях немає.

Комплектація: насадки та аксесуари

Більшість блендерів мають стандартну комплектацію, яка включає:

  • насадка-блендер;
  • віночок для збивання яєць;
  • чаша-подрібнювач.

Розглядаючи придбання блендера, подумайте, які насадки ви використовуватимете на своїй кухні, а які точно пролежать у вас у ящику без діла. Блендери з великою кількістю аксесуарів коштують досить дорого, тому немає сенсу переплачувати за непотрібні пристрої.

  1. Насадка-блендер (нога блендера) - це основна насадка, що використовується в даному пристрої. Вона застосовується при подрібненні, перемішуванні та створенні супів-пюре, крем-супів, смузі та коктейлів. Є невеликою напівсферою, яка запобігає розбризкуванню, усередині з ножами. Деякі бюджетні моделі мають у своєму оснащенні лише одну насадку.
  2. Віночок для збивання використовується для вершків, яєць, крему, олії майонезу. Блендери укомплектовані найчастіше одним віночком, але іноді зустрічаються моделі з двома: краплеподібним і спіральним.
  3. Чаша-подрібнювач є ємністю з встановленими всередині ножами для нарізування.

Ножі можуть бути одного або декількох видів для різних продуктів, ємність чаші різних моделей може бути від 0,35л до 2,2 л.

Ось деякі нестандартні насадки, які ви можете зустріти у виробників блендерів:

  • Млинок – використовується для перетирання маленьких порцій продуктів, наприклад, чорний перець, часник, цукор, кава та ін.
  • Насадка для пюре – насадка, що має пластиковий ніж, який не збиває, а ретельно натирає варені овочі. Після цього продукт перетворюється на ніжне легке пюре на відміну від неїстівної маси, яку може «приготувати» основна насадка.
  • Мірна склянка - висока ємність, може бути з поділками або без них.
  • Насадка для замісу тіста (гак) – за допомогою її можна легко замісити густе тісто.
  • Насадка для нарізки кубиками - таке доповнення зустрічається тільки в найдорожчих моделях, що просуваються, наближаючи їх вже до функціоналу повноцінно домашнього комбайна.

Визначаючись із комплектацією, не забувайте, що всі ємності та насадки необхідно буде десь зберігати, і заздалегідь продумайте необхідність їх придбання.

Купуючи блендер, зверніть увагу на якість матеріалів, з якого виготовлені корпус, ножі, ємності та дроти.

Тип харчування

Занурювальні блендери можуть бути як провідними, так і акумуляторними.

Бездротові пристрої зручніші, хоча їх і доводиться періодично заряджати, і їхня ціна вища. При виборі такої моделі потрібно враховувати, що вона матиме більшу вагу через наявність акумулятора всередині, невелику потужність та обмежений час автономної роботи.

Дротові пристрої більш поширені і доступніші. Враховуючи їх використання на кухні в квартирі з електричними розетками, багато хто не бачить сенсу переплачувати за акумуляторну модель.

Більшість виробників кухонної техніки мають у своєму каталогу та блендери. Найбільш надійними та відомими в цій галузі є: Bosch, Tefal, Electrolux, Braun, Camry, Rotex, Zelmer.

Ви успішно підписалися на розсилку!